Dnes nam bol zruseny let spiatocny z Amanu. Ale ide oto ze sme neleteli a ani som neurobil check in. Mam narok na kompenzaciu od wizz airu. Letenky som nechal prepadnu. Let je posunuty zatial o 12 hodin.mame tam 5 leteniek takze by to malo byt 2000€..  .

Zruseny let wizz air kompenzacia

Založil ve fóru Letecké společnosti

Ani slovo o tom ze som nespravil check in.

 

2 Citovat

Tak to zažaluj a pak nám pověz výsledek.

2 Citovat

vlado81 napsal(a):

Ani slovo o tom ze som nespravil check in.

 

V tuhle chvíli checkin nikdo neřešil. Jen koukli na let, který jsi zminoval, a rovnou poslali zamítavou odpověď.

3 Citovat

To bude brekotu, až tohle skončí u soudu.

0 Citovat

máte někdo zkušenost s kompenzací u wizzu, kdy to pomáháte vyřizovat někomu třetímu?

snažím se pomoci skupince seniorů, kteří mají jasný nárok (porucha letadla, zpoždění 8 hodin), ale většina z nich nemá ani email, ani účet u české banky (natož v EUR), podal jsem žádosti přes svůj wizz účet a doložil jejich plné moci + všechny podklady + platební údaje (IBAN Revolut) na mně, už to tam čeká více jak 30 dnů a wizz zatím bez reakce.

Na webu mají taky nějakou informaci, že v případě zastoupení třetí stranou můžou v souladu s maďarským právem účtovat poplatek 50€/osobu a odečíst ho od výsledné kompenzace.

https://wizzair.com/cs-cz/inform...kompenzace (sekce nároky dle směrnice 261)

chápu, že se tím snaží omezit využívání profi vymahačských agentur a že to je z hlediska evropského práva asi dost sporné ustanovení (už jen podle toho, jak se to tam snaží formulovat opatrně); Setkali jste se někdo s potížemi při uplatňování práv takto pro třetí osobu, třeba někoho z rodiny, apod?

 

0 Citovat

Ahoj, u wizzu ne, u smartwings (kupodivu), poslali hned. Byly to tehdy čtyři hodiny a klasický koupák, tak předpokládám, že "moji" důchodci byli jedinní, kteří to uplatnili :D Myslím, že stačila obyč. plná moc. 

0 Citovat

Ahoj, tak pote, co ani 55. den od podani zadosti o kompenzaci kvuli vanocnimu o 6 hodin zpozdenemu letu Wroclaw - Larnaca Wizzair vubec nijak nereaguje, obratil jsem se, i podle doporuceni nekterych odtud z fora, na Evropske spotrebitelske centrum. Zde je jejich odpoved: 

uvodni fraze vynechavam a potom:

"Nyní jsme však od maďarského partnerského centra instruováni, abychom vůbec nesdíleli případy týkající se dopravce Wizzair, jelikož dopravce nekomunikuje v rámci mimosoudního řešení sporů, a proto není možné případy v jeho rámci řešit.

Maďarské středisko ESC navrhuje eskalovat takové případy přímo prostřednictvím vnitrostátních donucovacích orgánů (NEB) určených podle článku 16 nařízení 261/2004, protože tyto orgány mají sankční pravomoci vůči dopravcům, a je proto pravděpodobnější, že s nimi budou spolupracovat.

Pro let WRO-LCA je relevantním NEB polský:
Passenger complaints
The Passengers' Rights Ombudsman
ul. Marcina Flisa 2
PL – 02-247 WARSZAWA
E-mail: pasazerlotniczy@ulc.gov.p

Odkaz pro online vyplnění stížnosti: https://pasazerlotniczy.ulc.gov....ctive-form

Děkujeme za pochopení. Pokud by se komunikaci s dopravcem podařilo maďarským kolegům obnovit, budu Vás kontaktovat s dotazem, zda již máte stížnost prostřednictvím NEB dořešenou či nikoliv."

0 Citovat

Tak to, že WIZZ na spotřebitelská centra z vysoka kálí, není nová informace. To už platí hezkých pár měsíců. 

1 Citovat

No, tim vnitrostatnim donucovacim organem je vetsinou místní letecký úřad (v ČR je to UCL), což je naprosto k ničemu - sami přiznali, že možnosti jakékoli sankce nemají, protože nařízení EU samo žádné sankce nedefinuje. Je v podstatě bezzubé.

IMHO jediná cesta, jak se něčeho domoci, je žalovat je. 

Kolega pro vymáhání kompenzace použil vasenaroky.cz (nebo jak se to jmenuje), a ti to ted dotahli tak daleko, ze budou wizzair žalovat (platební rozkaz proti jeho českému zastoupení, pak soud), neb jeho případ je celkem jasný - a přesto ho wizzair poslal při prvotní žádosti o kompenzaci do háje. A u soudu pak už nějaké "opatření" wizzu pro případ zastupování třetí stranou vůbec nehraje roli. Je to jen cesta, jak lidi odradit.

0 Citovat

Já to tlačím přes rakouskou apf. Po třech měsících mi dva týdny zpátky psali, že WIZZ uznal nárok za jeden směr 800 eček (za dva) za ten první let VIE-AQJ v prosinec 2021 z Vídně, který nikdy neproběhl a ani žádný další. Let zpět zatím nic. Jsou to dvě oddělené žádosti. Ted´ tedy už 14 dní čekám, jestli WIZZ pošle ty prachy. Pokud ne, tak se mám po měsíci zase ozvat. Očekávám, že buď to pošlou 30 den, nebo vůbec. Takže asi tak. Myslet si, že někomu WIZZ dobrovolně kompenzaci zaplatí je poněkud naivní, i když i to tu někdo tvrdil. O tom, že spotřebitelská centra jsou mimo hru, tu někdo psal už hezkých pár měsíců zpátky. 

 

0 Citovat

Asi nakonec zkusim Claim Cloud. Na ty jsem se obratil na jare pote, co muj let Viden - Jerevan byl odklonen do Budapesti a nasledny prilet do Jerevanu po oprave letadla byl pres 4 hodiny opozden a vymohli mi uspesne tech 400 euro behem dvou nebo tri tydnu. Akorat u techto vymahacich spolecnosti jim clovek zaplati zhruba tretinu castky za zprostredkovani, takze misto 400 euro jsem dostal asi 270, coz trochu zamrzi... Ale byli rychli a uspesni...

0 Citovat

No nebyl bych tak optimistický. Na jaře 2022 byla jiná situace. WIZZ to začal hrotit až později. Zkus první tu cestu, co ti radí. Za to nic nedáš :-)

0 Citovat

Jdu se podělit s mojí zkušenosti.

19.8 mi zrušili lete do Říma, které ani do Prahy nepřiletělo. 

Na stránkách leteckého úřadu jsem si stáhl plnou moc pro ostatní účastníky, podepsali mi to a požádal jsem o kompenzaci přímo na stránkách Wizz. No a do týdne jsem měl peníze na účtě :) Žádný výmluvy, nic.

Složitější bylo dopátrat se, jak požádat i o vrácení peněz za letenky. To se mi taky povedlo a už jsou na Wizz připsány. 

3 týdny od zrušení letu mám všechny penize. Po tom co čtu, jsem s tím tedy nepočítal 

1 Citovat

Lord Pitzbudka napsal(a):

No, tim vnitrostatnim donucovacim organem je vetsinou místní letecký úřad (v ČR je to UCL), což je naprosto k ničemu - sami přiznali, že možnosti jakékoli sankce nemají, protože nařízení EU samo žádné sankce nedefinuje. Je v podstatě bezzubé.

IMHO jediná cesta, jak se něčeho domoci, je žalovat je. 

Kolega pro vymáhání kompenzace použil vasenaroky.cz (nebo jak se to jmenuje), a ti to ted dotahli tak daleko, ze budou wizzair žalovat (platební rozkaz proti jeho českému zastoupení, pak soud), neb jeho případ je celkem jasný - a přesto ho wizzair poslal při prvotní žádosti o kompenzaci do háje. A u soudu pak už nějaké "opatření" wizzu pro případ zastupování třetí stranou vůbec nehraje roli. Je to jen cesta, jak lidi odradit.

Možná místní letecké úřady nějaké páky mají. Mně právník z UCL napsal, že Wizzairu pohrozili finanční sankcí, do tří týdnů, co jsem jim předal svoji stížnost, jsem měl peníze na účtu.

1 Citovat

Zdravím všechny a podělím se o zkušenost se zrušený letem Wizz Airu. Šlo o let Kukes-Vídeň, v polovině září 2022.

Letadlo z Vídně do Kukese nepřiletělo (a tím nemohlo letět ani zpět do Vídně), což nám oznámili smskami až poté, co jsme všichni (ca. 150 lidí) byli už za kontrolou na letištní ploše. Počasí krásné, slunečno, teplo. Tak jsme zase všichni museli skrze albánské pohraničníky zpět do letištní haly a začala rozvaha co dál.

Asistence na místě ze strany personálu byla úplně příšerná: ten samý den z této díry uprostřed ničeho už nic neletělo a zaměstnec zastupující Wizz nabízel jen lety následující den z "okolních" letišť, tedy ze Skopje, Prištiny, Ochridu či Podgorice (!!!). Jejich Tirana už byla vyprodaná. S tím, že doprav se na tato "okolní" letiště jak uznáš za vhodné a nepočítej s úhradou nákladů.

To jsme odmítli, wi-fi na letišti žádná nebyla a tedy jsme se taxíkem odebrali do města Kukes do kavárny řešit to sami. S pomocí přítelkyně jsme nakonec koupili s LOTem na následující den trasu Tirana - Varšava - Praha, za docela mastný peníz. Do Tirany jsme se přesunuli minibusem, přespali v hotelu a druhý den navečer letěli. Dostali jsme se domů se zpožděním více než 24 hodin. V práci mi to způsobilo docela slušné komplikace, stálo nás to fůru času a nervů.

Po návratu začalo martyrium s kompenzacemi, byť nárok na ně byl jednoznačný. Aerolinka plnit odmítla s obligátní výmluvou "vnější vliv mimo naši kontrolu", tedy jsme jim nejprve poslali doporučený dopis povrchovou poštou s vyčíslením a deadlinem a když nereagovali, obrátili jsme se na příslušný úřad, což je rakouský APF (obdoba českého Úřadu pro civilní letectví). Ti pracovali velmi profesionálně, nicméně aerolinka dělala dlouhé měsíce mrtvého brouka jako že počasí (což byl nesmysl). Když pochopili, že jsme vytrvalí, poslali asi za tři měsíce zpět částku za letenky. Žádali jsme kompenzaci dál a v červnu 2023 (tj. po devíti měsících) přišla od APF zpráva, že aerolinka nebyla ani po několika urgencích schopna doložit, že zrušený let byl z důvodu špatného počasí, a nakonec svolila k vyplacení částky XYZ. Protože to představovalo téměř úplně celé krytí (náhradní letenka plus kompenzace 250 E) souhlasili jsme.

To ale ještě nebyl konec. Ve stanovené lhůte 30 dní nezaplatili, tedy jsme urgovali znovu. Teprve v polovině srpna (tedy po 11 měsících od zrušeného letu) peníze konečně dorazily.

Byli jsme připraveni jít k soudu, byť vím, že by to hlavně časově bylo náročné. Naproti tomu úspěch velmi vysoce pravděpodobný a Wizz by ještě musel platit výlohy, což si zřejmě nakonec uvědomili.

Když se na to podívám zpětně, vlastně jsme uspěli. Šlo o částku přesahující 10000 CZK. Ale při podrobnějším pohledu už to taková sláva není. Strávil jsem na tom docela dost času - nepsal jsem si to, ale odhaduji, že nějakých 15 hodin suma sumárum to bylo. Formuláře, urgence, kontroly...  Přepočteno na hodinovou sazbu to ještě ujde, ale jejich sprostá politika (letadlo evidentně neposlali proto, že na letu z Vídně bylo málo lidí a spoléhají na to, že většina lidí snahy o kompenzaci po pár měsícéch zdá) mi přivodila těžké patálie v zaměstnání, nadnáklady typu hotel a místní doprava samozřejmě nedostanete, protože v Albánii se nevydávají účty atd. atd. Takže to už taková sláva není.

S některými kolegy-cestovateli jsme se pak viděli v Kukesi-městě a dál cestou do Tirany. Překvapilo mě, jak byli mnozí odevzdaní: no, nedá se nic dělat, nějak přespíme na letišti, do toho Ochridu kdyžtak pojedeme taxíkem... Vážení tohle je špatně. Dá se dělat. Musíme trvat na svých právech, a ta jsou v evropské legislativě (261/2004) popsána jasně. Aerolinka se musí o klienty v takovém případě postarat a musí plnit. A když na tom budeme všichni trvat, tak si nezodpovědné firmy z Divokého Východu jako je Wizz Air takovouto s prominutím prasárnu napříště rozmyslí.

Oni nechali nějakých 150 lidí v díře jménem Kukes, kde je to odevšad daleko, náhradní služby žádné, a bylo jim to úplně jedno. To prostě nesmí procházet. Když k tomu připočtu, že aerolinka je - jak na tomto fóru mnohokrát popsali jiní - nechvalně proslulá neustálou změnou letových řádů, což vám může úplně zničit nebo významně prodražit dovolenou, vychází mi z toho jediné: s Wizz Airem už nikdy nepoletím. Navzdory tomu, že v minulých ca. deseti letech jsem s nimi absolvoval vyšší desítky, možná i stovku cest. To ale ještě byly poměry jakžtakž normální. Pokud se ale nezačnou chovat civilizovaným způsobem, tak dodržuju bojkot.

Ostatní bych rád vyzval k tomu, aby se trochu zamysleli. Ono je hezké "ulovit" někde Jerevan nebo Malagu za 10 či 15 eur, ale je přece jasné, že takové ceny nejsou z ekonomického hlediska možné. Slouží jen jako vějička - a výsledek pak je, když se linka "neujme", v tisících případů podobných tomu, jaký jsem popsal, že aerolinka let na poslední chvíli "zamázne" a předpokládá, že pasažéři nebudou dostatečně vytrvalí a firmě se taková prasečina vyplatí. Prostě podnikání ve stylu divokých devadesátek, ne-li ještě horší. Píše se ale rok 2023...

9 Citovat

Tak pro mě je Wizz  zakázaná aerolinka už asi rok a půl. Sice mě nikde nenechali na pospas, ale nejednou mi posunuli let tak výrazně, že celý výlet ztratil smysl. Nebo ho rovnou zrušili. Od té doby Wizz nekupuji.

4 Citovat

A proč trvat na Tiraně, když Skopje, nebo Priština je od Kukes stejně daleko? Stejně jste letěli následující den.

Pokud nabízeli náhradní let, nebyl důvod ho nepřijmout. Nemohou to podmiňovat tím, že se člověk vzdá jiných nároků. 

Samozřejmě dopravu na místo odletu, hotel a kompenzaci by stejně bylo nutné vymáhat.

4 Citovat

Nám se to stalo z důvodu počasí, nabídli nám další let (za 3 dny) i hotel, ale vzali jsme let další den ze Skopje. A protože mi bylo jasné, že bych náklady tahal z Wizzu dlouho, obrátili jsme se na pojišťovnu a vzhledem k tomu, že jsme se vešli do 5000, všechno nám proplatili (Uniqa ke kartě). Naopak spolucestující utrpěli špatnou zkušenost s Kooperativou.

Z toho mi vyplývá, že s Wizzem to při kvalitním plánování klidně risknu, ale jen s dobrým pojištěním a s APF za zády (už nám vymohli 2 kompenzace, ale museli jsme si rok počkat).

1 Citovat

APF mi taky pomohla a trvalo to jen 3 měsíce. 

Ale jinak je to fakt nedůvěryhodná aerolinka na plánování. Řeším přískoky do Říma na listopadu.

Ve směru tam mám let s přestupem od KLM, ale při bookování mi uniklo, že jen 55 minut. Proto jsem asi před 3 týdny za 3 stovky přikoupil u Wizzu odpolední let. Ve směru zpět jsem plánoval odlet z Neapole ranním letem a přesun z Říma rychlovlakem od Italo. Proč Neapol? Přímo u letiště je levný kapslový hotel. To se o Římu říct nedá. A jak z Neapole tak z Říma to mělo letět kolem šesté ráno.

O víkendu notifikace od Wizzairu:

- z odpoledního letu do Říma nic nebude, letí ráno, jak se mi nehodí (čti na úterý šeškrtali frekvenci letů zpět na jeden).
- lety z Neapole dramaticky proškrtali a už nelétají každý den, ale jen dvakrát týdně. Takže už ve čtvrtek letět nemůžu. Naštěstí lze použít středeční odpolední let z Říma, který v době mého bookování nebyl. Uvidím, jak to bude za měsíc nebo dva. Každopádně rychlovlak mi zůstává jako Černý Petr.

Po těchto zkušenostech bych fakt RTW itinerář nestavil na letenkách od Wizzu VIE/BUD-AUH-MLE... Na to bych neměl nervy. Možná ve směru zpět. On ani argument, vždyť to létá každý den, nemusí o týden později platit 😅

0 Citovat

Pak se ovšem nabízí otázka, proč i nadále nakupovat wizzí letenky nebo je i nadále podporovat WDC členstvím?!

Osobně jsem jednoroční WDC okusil před pár roky, kdy ještě Wizz létal srovnatelně spolehlivě jako Ryan. Členství WDC jsem pak již nikdy neobnovil, kvůli větší svobodě ve výběru nejrůznějších aerolinek. Wizz mírně potěšil těmi 120%, které už také víceméně zmizely i s covidem.

Loňské a letošní wizzí zmatky mě téměř minuly, až na 4 hodinové zpoždění letu BUD-IST a následně kupodivu velmi rychlé vyplacení kompenzace 250€. To sice potěšilo, ale dle negativních informací od vás všech mě zatím nic k dalším nákupům od Wizzu nepřimělo. Natož ještě pořizování WDC ...

3 Citovat

Já si tedy letos nemůžu na Wizz stěžovat - létají včas, změny se snadno vyřešily online. A to vše za ceny, ke kterým se Ryanair ani nedokáže přiblížit. Snad jim to vydrží...

4 Citovat

Mám letos s Wizzem 10 letů a zpožděné byly tři, dvakrát 30min a jednou 50min, bo nějaká hvězda zapomněla batoh na gate a nestihli jsme v BCN slot...

Asi mám štěstí.

Nicméně protože lítáme s malou, docela mi vadí jejich ceny za rezervaci sedadla, nicméně to je pro jiné vlákno.

1 Citovat

jakob, tie lety boli na "gastarbeiter" linkách typu Praha - Londýn, Viedeň - Skopje a pod., alebo na turistických linkách typu Viedeň - Funchal, Praha - Varna  a pod.?

0 Citovat

Ja tento rok s Wizz zatial tiez v pohode. Meskania tiez v radovo v desiatok minut. Kedze zmeny u nich su standardom, a treba s nimi pocitat, tak nejaku velku paseku nenarobili. Buducorocne letenky s nimi mam vsetky po zmenach flexi.

Je fakt, ze ceny maju velmi prijemne. Oproti tomu Ryanair brutalne podrazil, a to az tak, ze na niektorych linkach sa uz viac niekedy oplati letiet s klasickou aerolinkou.

0 Citovat

Má někdo z Vás konkrétní zkušenost s lety do Hurghady (z Polska, z Vídně)? Myslím tím jak moc tam dochází ke změnám a rušení? Díky

0